TRA LE LINEE

11. agosto, 2006

Zagodova kočija po šestih desetletjih spet na poti

Nedelja, 30. julija, je bila prav poseben dan za vse na domačiji pri Zagodu. Tega dne so se po več kot 60 letih spet zavrtela kolesa stare Zagodov...

... leggi

  archivio  

Zagodova kočija po šestih desetletjih spet na poti

Nedelja, 30. julija, je bila prav poseben dan za vse na domačiji pri Zagodu. Tega dne so se po več kot 60 letih spet zavrtela kolesa stare Zagodove kočije, ki je vsa ta leta čakala na obnovo in novo življenje. Prva poskusna vožnja je potrdila prepričanje restavratorjev, da gre za odlično kočijo, ki je tudi več kor pol stoletja samote na skednju ni uničilo. Ponosni lastnik Srečko Fortuna pa se je ob tem zavezal, da bo poslej kočija imela novo življenje.

Zgodba o Zagodovi kočiji sega v začetek prejšnjega stoletja, ko je Ivan Gruden, praded današnjega gospodarja na domačiji pri Zagodu, kupil novo kočijo. Imeti kočijo v tistih letih ni bilo kar tako. Bila je koristno prevozno sredstvo, pa tudi statusni simbol premožnejših slojev. In ob rudniški in mestni gosposki so se med premožnejše in vplivnejše meščane gotovo prištevali tudi večji posestniki iz okolice Idrije. Med pomembnejša in velika posestva je sodilo posestvo pri Zagodu, kjer še danes na veličino in moč kažejo velika in številčna poslopja. Kar nekaj pa jih je vzel čas in razmere v letih, ki zasebnikom in posestnikom niso bila naklonjena.

Celoten članek si lahko preberete na spodnji povezavi.


articolo